Een carrièreswitch staat hoog op de agenda voor veel professionals. Toch blijkt het sollicitatieproces uitdagend te zijn. Dat zit niet alleen in de concurrentie op de arbeidsmarkt. De realiteit is helaas ook dat veel professionals nog steeds helemaal geen reactie ontvangen op een sollicitatie. Hoe bereid je het proces goed voor en krijg je wél een reactie?
LinkedIn deed onderzoek naar de uitdagingen waarmee Nederlandse professionals van verschillende generaties te maken hebben op een steeds competitievere arbeidsmarkt. In 2022 was er gemiddeld één kandidaat per vacature, maar in 2023 verdubbelde dit aantal naar twee kandidaten per vacature.
Het onderzoek toont ook aan dat meer dan een derde van de jonge professionals vaak geen reactie ontvangt op sollicitaties. Dit leidt bij 44% van hen tot een afname in zelfvertrouwen.
5 tips om opgemerkt te worden door je (droom)werkgever
1) Optimaliseer je LinkedIn profiel
LinkedIn is in Nederland verreweg het belangrijkste social medium. Een effectieve strategie voor de zoektocht naar een nieuwe werkgever, begint bij het zichtbaar en aantrekkelijk maken van het LinkedIn profiel. Belangrijk is dat alle informatie in je profiel up-to-date is, met een beknopte samenvatting van de werkervaring. Maak ook gebruik van de functie ‘Open voor Werk’, zodat een zoektocht naar een andere baan duidelijk zichtbaar is voor werkgevers.
2) Laat je vaardigheden zien
Bedrijven zoeken op LinkedIn vaak naar specifieke vaardigheden. Naast werkervaring, is het dus ook belangrijk om je skills en competenties op het LinkedIn-profiel te laten zien. Benoem de vijf vaardigheden die het meest relevant zijn voor de functies die je ambieert.
3) Train je mindset
Het is normaal om teleurgesteld te zijn na een afwijzing of wanneer er helemaal geen reactie volgt. Een logisch gevolg is dat dit impact heeft op iemands zelfvertrouwen. Blijf positief en gefocust op wat wel werkt in de zoektocht naar een nieuwe werkgever. Dat is niet altijd eenvoudig. Ontwikkel daarom een ijzersterke mindset door met je persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan.
4) Het belang van netwerken
Een sterk professioneel netwerk kan deuren openen. Bouw en onderhoud daarom je netwerk actief. Nodig nieuwe mensen uit, benader bestaande connecties en reageer op interessante LinkedIn berichten. Voeg voor de sollicitatie de recruiter of HR-medewerker toe aan je netwerk. Wanneer het angstvallig stil blijft na de verstreken sollicitatieprocedure kan een berichtje via LinkedIn messenger een goede ingang zijn voor meer informatie.
5) Klim in de telefoon
Het beste advies wanneer er geen reactie volgt na een sollicitatie? Het is nogal een open deur, maar: ga bellen. Klim in de telefoon en vraag of de sollicitatie goed is ontvangen en wanneer er uiterlijk een terugkoppeling volgt. Is de datum verstreken? Bel gerust nog een keer.
Een proactieve benadering
Wie kent de uitdrukking niet? Een goede voorbereiding is het halve werk. Een proactieve sollicitatieaanpak verbetert de kansen op de arbeidsmarkt. Daarom deze vijf tips. Dat vergroot de kans van slagen op die droombaan!